Home Zpravodajství Video Stovky lidí n...

Stovky lidí navštívily v Křimicích už čtvrtý Festival zelí

Za krásného slunečného počasí se v tisících dají počítat návštěvníci události podzimní sezóny, a to 4. ročníku festivalu zelí v zelárně Lobkowicz v Křimicích. Jak řekl Jaroslav Lobkowicz, kníže, poslanec i podnikatel v jedné osobě, myšlenka uspořádat tento festival vznikla před pěti lety, kdy výrobna potřebovala zvýšit odbyt a výnosy. Klasická inzerce, např. v tisku, nepřinášela ovoce a tak se vlastně započalo s organizováním tohoto festivalu.

Výroby zelí má stoletou historii. Fungovala v budově bývalého pivovaru, který za války zlikvidovali Němci. Po roce 1948, kdy rodina přišla o veškerý majetek, výrobu zelí zajišťoval státní podnik Liko Nýřany. Až v roce 1994 Lobkowiczové převzali převzali zelárnu zpět. Výrobní tajemství výroby křimického zelí zná jen několik lidí, ale rozhodně základem jsou klasické modřínové kádě. A svou úlohu určitě sehrává  i kvalitní půda při řece Mži. Osvědčily se i odrůdy zelí vyšlechtěné v Holandsku.

Podle vedoucí zelárny a pravé ruky knížete Lobkovicze, a také jedné z hlavních organizátorek festivalu, Jaroslavy Jiránkové, je zelí křehčí a křupavější, ale chuťově stejné. Hotové je rychleji, asi za tři týdny. Jakmile opustí zelárnu, šlape se zimní zelí, které kvasí pět až šest týdnů a v plastových sáčcích se dostává do prodejen i velkoobchodů v Plzni a okolí. Novinkou posledních let jsou zelné saláty,  oceněné jako Regionální potravina v letech 2015 a 2016.

Během festivalu se také návštěvníci dozvěděli,  jak si připravit kvalitní kysané zelí doma a jak s ním nakládat v kuchyni.  Měli i možnost zakoupit vše potřebné pro přípravu vlastního kysaného zelí, s čímž  poradili  odborníci z výroby anebo přímo někdo z rodiny Lobkowiczů, např. i syn Vladimír. Dále bylo připraveno skvělé podzimní zelné menu. K prodeji bylo nejen čerstvé krouhané zelí, ale také již letošní kysané zelí a lahvová zelná šťáva, která je pro své vlastnosti a složení vyhledávaným doplňkem stravy a součástí boje za vyšší imunitu před nadcházející zimou.

V průběhu festivalu bylo možno si  vyzkoušet i  šlapání zelí v kádích, přičemž byly připravené v určitém množství i krásné bílé holínky. Hlavně si své zde užily  děti.

Ze sobotního programu ještě rozhodně zaslouží pozornost kromě  prodeje zelí a  zelných, ale i dalších  produktů, občerstvení s bohatou nabídkou rozmanitých českých specialit,  vystoupení kapely Explozet Rock, která hrála s malými přestávkami prakticky po celý den,  dětské soutěže a výtvarný workshop a v neposlední řadě i prohlídky Lobkowiczkého zámku.

Další foto zde.

DALŠÍ ČLÁNKY