Chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

Zveřejněno v Aktuálně
Od - středa, 28. květen 2025 17:11
Chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj otevřel v rámci své nejpopulárnější prohlídkové trasy Pilsner Urquell zcela novou interaktivní expozici věnovanou surovinám, které tvoří základ proslulého plzeňského ležáku: sladovnickému ječmeni, žateckému chmelu, měkké plzeňské vodě a unikátnímu kmenu vlastních pivovarských kvasinek. Moderní koncept vznikl s náklady 16 milionů korun a přináší zážitek doslova pro všechny smysly. Návštěvníci trasy si mohou suroviny nejen zblízka prohlédnout, ale i osahat, přivonět si k nim, a dokonce je ochutnat.

„Návštěvníkům našeho pivovaru chceme představit plzeňský ležák skutečně ze všech úhlů, takzvaně od semínka po sklenici. Proto jsme připravili zcela novou expozici, ve které se teď v rámci prohlídky ještě detailněji zaměřujeme na všechny suroviny, které jsou základem pro pivo Pilsner Urquell a díky kterým má stále neměnnou chuť již od roku 1842,“ vysvětluje Pavla Mášková, manažerka návštěvnických služeb Plzeňského Prazdroje.

Základ expozice tvoří hyperrealistické animace, které se promítají na obloukových velkoformátových projekčních plochách s rozměry 5 x 4,5 metru. Projekce přibližují jednotlivé suroviny v přirozené podobě, ukazují jejich jedinečnost a představují specifické vlastnosti. Návštěvníkům se tak zobrazuje zrno ječmene v nadživotní velikosti a mohou sledovat jeho postupnou přeměnu na slad. Stejně tak se seznámí s životem unikátních pivovarských kvasinek, které lze za normálních okolností detailně pozorovat pouze pod mikroskopem.

Expozice nabízí komplexní multisenzorický zážitek, při němž příchozí zapojují nejen zrak a sluch, ale i čich, chuť a hmat. „Účastníci prohlídky tak mohou například ponořit ruce do zrnek sladu nebo přičichnout k žateckému chmelu a ochutnat jeho hořkost. Pro část věnovanou kvasinkám jsme dokonce namíchali speciální interiérovou vůni inspirovanou čerstvou vůní pivovarských kvasinek. Při její přípravě byly do vonné báze skutečně přidány pivovarské kvasinky, ze kterých se plzeňské pivo vyrábí,“ doplňuje Pavla Mášková.

Závěrečná část expozice vzdává hold „páté ingredienci“, pivovarským odborníkům, bez jejichž práce a umu by plzeňský ležák nikdy nemohl vzniknout. Z desítek rozmanitých profesí se zde představují bednáři, sladovníci, laboranti a sládci. Pět zaměstnanců Plzeňského Prazdroje v rámci expozice „představuje“ sama sebe v digitální podobě. Moderní pojetí expozice surovin plné pokročilých technologií navíc vytváří kontrast s historickým prostorem varny a sklepů, které jsou také součástí prohlídkové trasy Pilsner Urquell.

Koncept, projekt a instalaci expozice pro Prazdroj zajistilo Modified Studio Alexe Jindráka, který je specialistou na počítačově generované animace, a odborníci na stavbu výstav ze společnosti LN Desing. Samotná stavba probíhala od začátku letošního roku, obsahová příprava pak již od poloviny minulého. Výsledná expozice je nejen oslavou piva, ale i poctou surovinám a lidem, bez nichž by nikdy nevzniklo. „Vědomě jsem do vizuálního stylu zapracoval lidský prvek – dlaně, doteky, gesta. Je to podprahový signál, že pivo vzniká z rukou. Surovina je krásná, ale sama o sobě nestačí. Teprve lidská práce dokáže přeměnit suroviny na výjimečné pivo,“ uvádí Alex Jindrák, jeden z autorů expozice ze společnosti Modified Studio.