Mnozí lidé se i dnes domnívají, že jíst kvalitní stravu nezbytně znamená mířit do obchodu s názvem "zdravá (bio) výživa". Podle odborníků je zdravou potravinou ta úplně nejzákladnější, která je minimálně průmyslově upravovaná, v ideálním případě tak není upravovaná vůbec. Je čerstvá, tudíž obsahuje důležité živiny, vitamíny a minerální látky. Vypusťte z hlavy rovněž myšlenku, že bez kalorické kalkulačky se zdravé stravování neobejde. Počítat si kalorie na kalkulačce má význam ve chvíli, kdy buď vůbec nemáte přehled o tom, kolik toho za den sníte, nebo musíte zhubnout na doporučení lékaře. Pokud ovšem zvolíte některé z následujících potravin, můžete si být naprosto jistá, že se vám za to vaše tělo odvděčí a přitom ani peněženka nebude volat o pomoc.
Jak s masem? Můžete ho omezit!
Bílkoviny jsou sice jednou z klíčových potravinových složek, díky kterým může člověk úspěšně hubnout a zároveň utužovat svaly. Ale dalším z rozšířených mýtů je, že kvalitním zdrojem bílkovin musí být výlučně drahé maso z mladého býka. Přitom ve skutečnosti kvalitní zdroje bílkovin nemusejí „stát ranec“ a dokonce ani nemusejí být živočišného původu. Maso sice patří mezi kvalitní zdroje bílkovin, stačí vám k tomu ale bohatě kuřecí prsa či vepřová kýta. Výborným zdrojem těchto živin jsou totiž i vajíčka, některé druhy sýrů a jiných mléčných výrobků, jako je například cottage či tvaroh nebo rostlinné zdroje, jako jsou tofu, červená čočka, fazole nebo hrách. A tohle bezpochyby neslyšíte poprvé, nicméně je důležité si to připomenout.
A co jako přílohu? Vsaďte na sacharidy!
Sacharidové potraviny jsou všeobecně nejlevnější ze všech makroživin, zároveň je jich na výběr obrovské množství. Což může leckomu komplikovat jejich výběr z hlediska kvality. Úplně nejjednodušším pravidlem je vybírat si potraviny co nejméně průmyslově zpracované a dávat přednost jejich celozrnným variantám. Kvalitním a k tomu levným zdrojem sacharidů jsou například ovesné vločky, některé druhy sypaných či zapékaných müsli, těstoviny, rýže, bulgur, kuskus, brambory, ale i i celozrnné pečivo. Na zdravější pečení je potom vhodná například špaldová mouka, ze které si můžete upéci i chutné sušenky!