Česko-bavorský sousedský Street Food Festival 2024 se vydařil

Zveřejněno v Z regionu
Od - úterý, 17. září 2024 12:47
Česko-bavorský sousedský Street Food Festival 2024 se vydařil zdroj : Matouš Horáček

I přes značně nepříznivou předpověď počasí a chladnou sobotu přilákal 14. září sousedský festival v Tachově přibližně 1500 návštěvníků, kteří mohli ochutnat jídla od profesionálních kuchařů i od svých sousedů a pobavit se u společného programu.

Pořadatelé Česko-bavorského sousedského Street Food Festivalu se poučili z chyb předchozího roku a snažili se zajistit dostatečné množství stánků s jídlem a pitím. Zároveň připravili bohatý doprovodný program, který zpestřil návštěvníkům čas strávený ve festivalové vesničce. Vedle místních a bavorských kapel vystoupili se svými show také kuchaři a nejednoho návštěvníka okouzlil svým uměním také známý kouzelník z Bärnau. Festival navštívili nejen zástupci vedení měst Tachov a Bärnau, ale také senátor Miroslav Plevný.

Průběh festivalu ale značně poznamenala předpověď počasí. „Původně jsme měli domluveno na 40 stánků s občerstvením, bohužel nám řada stánkařů odřekla na poslední chvíli účast kvůli nepříznivé předpovědi počasí,“ uvedl hlavní organizátor festivalu Lukáš Kosina z Česko-bavorského spolku přátelství a spolupráce. Zároveň dodal: „Je dnes sice chladno, ale naštěstí neprší, vítr celkem ustal a chvílemi se na obloze objevilo i slunce, což se projevilo na velice pěkné účasti. Není sice tak velká jako minulý rok, ale to se dá vzhledem k okolnostem pochopit. Upřímně jsme se opravdu obávali, zda lidé vůbec dorazí, protože to vypadalo všelijak.“

Pestrá nabídka domácí kuchyně

Česko-bavorský sousedský festival je především o chutích a sousedském soužití na hranicích dvou evropských států. Proto se v nabídce objevila řada stánků s bavorskými specialitami, ale také komunitních stánků, které provozovali tachovští sousedé původem z Vietnamu, Ukrajiny, Bulharska nebo Turecka. Právě autentická chuť jídel připravovaných podle tradičních rodinných receptů táhla řadu lidí k vonícím pokrmům.

Stejně jako minulý rok, opět zazářil stánek vietnamské komunity a stánek s čerstvými grilovanými pstruhy z Bavorska. Všichni si přitom pochvalovali autentické chutě, které se v žádné restauraci nenajdou: „Ta možnost dát si tady skvělý vietnamský bůček s domácí pálivou omáčkou, ochutnat ukrajinský játrový dort, rybu, která ještě včera plavala ve vodě u Bärnau a vše to zapít skvělým pivem zoigl, to je prostě úžasný zážitek.“ Neskrýval své nadšení jeden z návštěvníků.

Matouš Horáček, spoluorganizátor festivalu, vysvětlil, proč právě komunitním stánkům dávají takový prostor: „Žijeme všichni v jednom městě a často o sobě tak málo víme. Z vlastní zkušenosti vím, jak při cestování po cizích zemích pozvání ke společnému stolu boří hranice mezi lidmi. Tak dáváme ten prostor k těmto setkáním právě na našem festivalu. Řada z nás Tachováků se do našeho města přistěhovala, nebo jejich předkové přišli z daleka. Pro některé bylo dlouho těžké to tu považovat za domov, tak chceme naším festivalem trochu pomoci ke zlepšení toho pocitu domova a přátelského sousedského života.“

Stánkaři zvládli nápor návštěvníků

Ačkoliv se u některých stánků tvořily fronty, nikdo na svoje jídlo nebo pití nečekal dlouho, stánkaři se na zástupy strávníků dobře připravili. A návštěvníci tak mohli ochutnat opravdu od každého něco. Nechyběly speciality od místních kuchařů i kuchařů z jiných koutů republiky, ani oblíbené langoše nebo vafle. Svůj stánek tu měl také oblíbený tachovský sport bar Májovka: „Pro návštěvníky jsme navařili zabijačkové speciality jako je prdelačka nebo prejt a děláme také maso v lodně. Podle toho, jaký je o naše jídlo zájem, tak si myslím, že budeme mít navařeno tak akorát,“ uvedl stánkař Slavomír Kozák.

Na své si přišli také milovníci piva, nabídka byla pestrá, přestože některé pivovary na poslední chvíli zrušily účast. Svoje speciály točil tachovský pivovar Vlastus, oblíbený regionální pivovar Chodovar a také bavorští stánkaři. Velká byla také nabídka nealkoholických nápojů a s ohledem na počasí nechyběly ani teplé nápoje, které někteří stánkaři zařadili operativně do sortimentu.

Doprovodný program pobavil každého návštěvníka

Již potřetí v řadě vyhrál soutěž v pojídání chilli Jan Beniak. Soutěž je vždy divácky velice atraktivní. Tentokrát se ale šampión pěkně zapotil, protože o výhře rozhodla až třetí paprička Carolina reaper. V těsném souboji vyhrál za bouřlivé podpory davu pod pódiem. Své vítězství obhájil také tým Májovka v soutěži o nejlepší festivalový stánek a tým Tachov v pivní štafetě.

Celým festivalem zněla hudba od místních a bavorských kapel. Mezi nejpřekvapivějšími interprety byla určitě bavorská kapela Widersacher aller Liedermacher, jejíž vystoupení nadchlo české i německé publikum. Své posluchače si ale našli všichni vystupující, ať už se jednalo o Blaskapelle Thanhausen nebo tachovskou Sebranku. Kapely Sounds’n’Stereo a Storno, pak uzavřely festival již za tmy s podporou řady fanoušků.

Zajímavým zpestřením, a zároveň vylepšením oproti minulému roku, byla kuchařská show bavorského kuchaře Karstena Heßinga a Plzeňáka Petra Smazala, jejichž jídla mohli návštěvníci následně ochutnat. Zatímco Stiftlandgriller Karsten Heßing volil rybí specialitu ze surovin typických pro Stiftland - krajinu tisíce jezer, MAD BBQ Petr Smazal divákům nabídl punkové grilování postavené zejména na zelenině, ovoci a hovězím.

A kdo měl štěstí, ten v davu potkal i kouzelníka Marco Knotta z Bärnau, který udiveným hostům předváděl mikromagii přímo na jejich vlastní kůži.

Všichni vystupující a celý program byl díky několika tlumočníkům překládán do českého a německého jazyka. Díky tomu žádnému návštěvníkovi nic neuniklo. „Spolupráce na tak velkém festivalu je vždycky výzva, ale z reakcí kolem je vidět, že se nám to letos povedlo a jsem moc ráda, že nakonec vyšlo i počasí. Je to letos už náš třetí společný festival, který se povedlo díky podpoře Euregia Egrensis v našem příhraničním regionu realizovat,“ uvedla Ida Pětioká, organizátorka festivalu za spolek Via Carolina – Goldene Straße.

Tachovské památky ožily v Den evropského kulturního dědictví

Díky dni evropského kulturního dědictví měli návštěvníci festivalu možnost navštívit také tachovské památky, z nichž některé nejsou běžně otevřené. Provozovatelé historických objektů si navíc pro návštěvníky připravili ochutnávky jídel spojených s historií jednotlivých památek. V chrámu Nanebevzetí panny Marie tak mohli například, po výstupu na kostelní věž, ochutnat mešní víno, na zámku nakoukli pod pokličku Windischgrätzům a v Muzeu Českého lesa byl servírován františkánský švestkový koláč.

Ředitelka Muzea Českého lesa Jana Hutníková shrnula den otevřených památek jako úspěšný: „V továrně Heinricha Adlera se vystřídalo zhruba sto návštěvníků. Ani v muzeu se nám ale naše kolegyně nezastavily. Zejména dopoledne byl zájem ze strany veřejnosti veliký a co vím, tak i v kostele bylo lidí opravdu hodně.“

Celou akci a přeshraniční spolupráci si pochvaloval starosta města Tachov Petr Vrána: „Festival je jedním z příkladů naší dobré sousedské spolupráce a reflektuje staletí společné české a bavorské historie, která se na obou stranách hranice promítla také do naší kuchyně. Přítomnost komunitních stánků dává možnost poznat tradiční jídla z původní domoviny našich nových sousedů. I přes nepřízeň počasí se festival vydařil a za to bych chtěl poděkovat organizátorům z Česko-bavorského spolku přátelství a spolupráce a bavorského spolku Via Carolina - Goldene Straße. Děkuji také všem provozovatelům stánků a kuchařům, účinkujícím a soutěžícím na pódiu a v neposlední řadě všem návštěvníkům, kteří přišli vyzkoušet neuvěřitelně pestrou mozaiku vůní a chutí.“

 

PR