Maďarský guláš z Lidlu obsahoval výrazně méně masa, než měl

Zveřejněno v Aktuálně
Od - neděle, 20. srpen 2023 07:42
Maďarský guláš z Lidlu obsahoval výrazně méně masa, než měl Foto: SZPI

Čtyři šarže maďarského guláše z Lidlu neprošly kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Konzervy měly nižší obsahe masa ve srovnání s informacemi na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby bez prodlení stáhla ze své tržní sítě čtyři nevyhovující šarže potraviny Maďarský guláš Pikok, na obalu uveden výrobce: Whalley s.r.o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov.

"Výrobce na obalu potraviny mimo jiné uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však u čtyř šarží potvrdil nižší celkový obsah masa, v jednom případě dokonce o více než 20 procentních bodů. Spotřebitelům tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny," uvedl Marek Bartík ze Stání zemědělské a potravinářské inspekce.

Jednalo se o výrobky s těmito daty minimální trvanlivosti: DMT: 30.03 2026 (obsah masa: 41,6 %); DMT: 14.12 2025 (obsah masa: 45,6 %); DMT: 24.03 2025 (obsah masa: 54,5 %); DMT: 16.03 2026 (obsah masa: 47,2 %).

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.