Plzeňské restaurace: Nevěříme, že otevřeme 3. listopadu

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - úterý, 13. říjen 2020 20:41
Starobolevecká hospůdka - restaurace v Plzni - Bolevci Prázdno. Přesně tak budou vypadat restaurace v následujících týdnech.

Plzeňské restaurace nevěří, že vyhlášená protiepidemická opatření skončí 3. listopadu. Úplné uzavření restaurací, barů a klubů, které mohly dosud obsluhovat hosty nejdříve do 22:00 a nyní do 20:00, jim ubralo zhruba polovinu tržeb. Krachy řady provozoven očekávají už na konci roku, záleží na rychlosti vládních kompenzací pro gastronomii, o nichž se teď jedná. Kvůli zavíraným hospodám začali lidé více nakupovat lahvové pivo a rum.

"Doufali jsme, že nás neuzavřou úplně, když pořád opakovali, že nechtějí utlumit ekonomiku. Čekali jsme, že nás teď omezí do 18:00 a že lidé budou chodit aspoň na obědy," řekla servírka restaurací v centru města, kde už skončily dvě restaurace a bar.

"Chceme si určitě udržet kontakt s hosty, takže v Sokolovně a Kozlovně (restaurace v okrajových částech Bolevec a Doubravka) necháme otevřené na okénko. I na jídlo, ale hlavně na odnos piva domů, aby si lidé dali doma pořádné pivo a nepili ho z lahví. A možná otevřeme Plzeňku v centru. Minimálně to zkusíme," řekl spolumajitel sítě restaurací firmy Hospodská Luboš Kastner, který v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků vede platformu Moje restaurace.

O redukcích personálu, které firma v první vlně neprovedla, se rozhodne až poté, jaké vláda schválí kompenzace. "Když nám pokryjí 100 procent mezd (po dobu nouzového stavu) a prodlouží Antivirus, tak bychom to mohli dát. Pak nám musí pomoci s nájmy a zařídit aspoň moratorium na půjčky, aby na nás nevlétly banky," uvedl. Podle Kastnera, který o tom dnes jednal s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, je nutné pomoci také kvůli tomu, že leden s únorem budou velmi slabé měsíce. "Gastronomové se teď rozhodují, jestli to položit teď, nebo jestli tam nějaká šance je. Jde o to přežít do jara," uvedl.

"Přežijí ti, kteří jsou ve svém objektu, nemají úvěry a mají málo zaměstnanců," uvedl Josef Krýsl, spolumajitel pivovaru a restaurace Beer Factory, která přerušila provoz.

Plzeňská restaurace U Havránka bude mít od pondělí do pátku na výdejové okénko. "Uvidíme, kolik jídel se prodá, ale půjde to o 50 nebo 60 procent dolů," řekl majitel Daniel Starý. Okénko bude otevřené v pracovní dny od 10:00 do 18:00. Pokud by se mu podařilo prodat za den 50 obědů v menuboxech, byl by rád. Lidé mohou do restaurací jen pro pivo do PET lahví, do kelímků nelze prodávat.

Restaurace bude muset omezit personál. S rozvozem jídel nemá zkušenost, ale zvažuje ho od pěti obědů výš. Starý se domnívá, že pokud se bude situace kolem epidemie vyvíjet optimisticky, tak by vláda mohla začít rozvolňovat opatření začátkem prosince.

"Podnikání silně zasáhla už první vlna. V září byl propad tržeb asi 40 procent," řekl Miroslav Starý, majitel vinotéky v centru na Americké třídě. Očekává, že když vláda oznámila takové restrikce v gastronomii, tak rovnou řekne, jak to bude kompenzovat. Podle něj by pomohlo prominutí plateb zdravotního a sociálního pojištění a něco podobného jako podpůrný program pro živnostníky nazvaný Pětadvacítka. Okénko u něj nepřichází v úvahu, protože víc vína prodá přímo v provozovně, kam lidé rádi chodí.

Plzeňané od minulého víkendu začali hodně nakupovat lahvové pivo a rum. "Ze skladu už chodí víc zásob. Lidi ale zatím nešílí, máme všechno, i droždí i mouku," uvedla prodavačka Penny Marketu. Super- a hypermarkety na tom budou zase dobře, dodal Daniel Starý.

čtk