Plzeňské restaurace: Opatření proti viru odeženou hosty, lidé se budou ještě víc bát přijít

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - pátek, 9. říjen 2020 00:36
Crazy bar restaurant – restaurace Plzeň ilustrační

Plzeňské restaurace očekávají, že vyhlášená protiepidemická opatření, uzavřou mnoho provozoven. Omezení otevírací hodiny do 20:00 jim podle nich vezme další hosty. Už nyní hospodští tvrdili, že po první vlně klesl v Plzni počet hostů i tržby zhruba na polovinu a zachraňovaly je jen předzahrádky, které už pomalu končí.

"Sice nám restaurace nezavřeli, ale lidé se budou ještě více bát a nikdo k nám už nepřijde," řekla servírka jedné z nejznámějších plzeňských restaurací v centru města.

"Snad ještě horší je, že státní správa nás, kteří krachujeme, teď pořád kontroluje. Všichni chodí, vyhrožují a chtějí odvody a sankce na účty. Evidentně nás hodili přes palubu," řekl Josef Krýsl, spolumajitel pivovaru a restaurace Beer Factory. To potvrdil i jeho kolega z nedaleké pivnice, který uvedl, že je to vidět na tom, že gastronomie, na rozdíl od hotelů a lázní, nedostala ani korunu státní podpory.

Beer Factory s 200 místy už přerušila provoz předminulou sobotu a propustila téměř všechny zaměstnance. Ode dneška otevřela restauraci s 200 místy jako pivní bar bez teplých jídel, a to od 17:00 do 22:00. "Chci zkusit všechno, co se dá. Kdo mi ale teď půjde pracovat jen na tři hodiny. Možná jen penzisté," uvedl. Restaurace s pivovarem se v posledních týdnech zaměřila na rozvoz sudového piva, ale jeho spotřeba také klesá. "Když nejede gastronomie, komu bychom ho prodávali," řekl Krýsl.

Jaro podle Krýsla restaurace ještě nějak zvládly. "Pokud je ale dnes někdo v nájmu a má úvěry v bance, tak je to smrtící kombinace. Přežijí ti, kteří jsou ve svém objektu, nemají úvěry a mají málo zaměstnanců," uvedl. Zajímavé je, že zatím nikdo minipivovary nebo restaurace neprodává. Podle něj to začne na jaře, kdy se začnou kupovat za zlomek hodnoty.

"Zavíračku v osm jsem předpovídal. A pokud nakažených bude ještě víc, tak udělá (ministr zdravotnictví) výdejové okénko," řekl majitel oblíbené plzeňské restaurace U Havránka Daniel Starý. Dvacátou hodinu přesto bere jako hraniční pro další existenci. "Lidé aspoň ještě mohou přijít na pivo. Tak ať přijdou dřív a dají si ho. Ale pokud nařídí jen výdejová okýnka, tak to je konec," uvedl. Podle Starého nejvíc hostů chodí mezi 19:00 až 21:30. "Už poté, co nařídili zavíračku v deset, tak klesl počet hostů na polovinu. Samozřejmě je v tom i to masírování lidí, tedy že slyší ze všech stran, že to bude horší a horší a že se bude muset přitvrdit," uvedl. Tvrdý alkohol teď hosté nepijí. Dají si čtyři piva a jdou domů. Navíc je znát, že šetří a bojí se, dodal.

čtk