Soutěž plzeňských školních jídelen upoutala profesionální kuchaře, chválili nápaditost

Zveřejněno v Aktuálně
Od - středa, 21. květen 2025 11:19
Soutěž plzeňských školních jídelen upoutala profesionální kuchaře, chválili nápaditost Foto: město Plzeň

Indický dahl, italské rizoto s treskou, boloňské špagety s luštěninami, rybí karbanátky nebo hamburger s čočkovým karbanátkem - taková a podobná jídla nabídly dětem a porotě plzeňské školní jídelny v soutěži Vaříme s chutí. Zapojilo se do ní 22 ze 24 školních jídelen zřizovaných městem. Jejich úkolem bylo poradit si nápaditě s pokrmem uvařeným z dětmi nejméně oblíbených surovin - z ryb a z luštěnin. Řadu jídel by profesionální kuchaři s klidem zařadili i na jídelníček dobrých restaurací.

V soutěži zvítězily kuchařky ze školní jídelny 2. základní školy ve Schwarzově ulici v Plzni, druhou příčku obsadila 25. základní škola ve Chválenické ulici, třetí místo patří 16. základní škole, která sídlí v Americké ulici.

V prvním kole, které skončilo 20. března, navštívila každou z přihlášených školních jídelen odborná porota a ohodnotila připravené pokrmy. Do finále následně postoupilo šest z nich a ty se utkaly o vítězný titul. Dvoučlenné týmy měly za úkol během hodiny připravit deset porcí polévky z luštěnin a deset hlavních chodů s rybou. Vařilo se v profesionálním gastrostudiu společnosti Bidfood pod dozorem zkušených šéfkuchařů.

Nejvíce body porota ohodnotila pokrmy kuchařek z 2. základní školy v Plzni, které si odnesly titul vítěze. „Gratuluji rovněž všem vítězům i finalistům. Vítězný tým získal skleněnou trofej a ocenění Školní jídelna roku, dále pobytový voucher, vybavení do kuchyně, finanční odměnu a kuchařku,“ vyjmenovala náměstkyně Lucie Kantorová. Doplnila, že jídelny, které se umístily na 2. a 3. příčce obdržely rovněž finanční odměnu, vybavení do kuchyně a knihu s recepty.

„Stěžejní pro nás byly chuť, originalita pokrmu a pestrost surovin. Soutěžící předvedli skvělé výkony, vybrat vítěze bylo náročné. Jejich výkony jsme nejen chválili, ale také přidali pár rad. Přínosem také bylo, že finálová šestka mohla sledovat, jak vaří jejich kolegové a také měla příležitost všechna jídla ochutnat,“ doplnil Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer Asociace kuchařů a cukrářů z České republiky a jeden ze členů poroty. 

„Ráda bych poděkovala všem kuchařkám, kuchařům i vedoucím školních jídelen, kteří se soutěže účastnili. Chtěla jsem, aby naše kuchařky a kuchaři získali větší respekt, odpovídající ohodnocení i prostor pro kreativitu a další rozvoj. Zároveň jsem si přála, aby děti měly možnost ochutnat něco nového, zdravého, pestrého a především chutného,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová a dodala, že smyslem soutěže bylo mimo jiné také ukázat, že i pokrmy, které nebývají u žáků příliš oblíbené, tedy například ryby či luštěniny, lze připravit moderně a nápaditě.